Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά διευκρινίσεις για την τύχη Σύρων προσφύγων στον Έβρο



 

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά διευκρινίσεις για την τύχη Σύρων προσφύγων στον Έβρο

                                  

Το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου, η Υ.Α. δέχτηκε πληροφορίες ότι περίπου 150 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά,  κρατούνταν από αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα  το πρωί της ίδιας μέρας. Οι πληροφορίες, οι οποίες προήλθαν από μέλη της ομάδας των νέο-εισερχομένων καθώς και φερόμενους ως συγγενείς τους, ανέφεραν ειδικότερα την ύπαρξη 70-80 ατόμων στον περίβολο εκκλησίας του χωριού Πραγγί, κοντά στην Ορεστιάδα, καθώς και άλλων 80-90 ατόμων σε παρακείμενη δασική περιοχή.

Μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν τα ανωτέρω, κλιμάκιο της Υ.Α. μετέβη στο Πραγγί, τις πρώτες βραδινές ώρες της ίδιας μέρας.  Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν πως είδαν μια ομάδα περίπου 80 αλλοδαπών, που βρισκόταν νωρίτερα στην εκκλησία, να μεταφέρεται με οχήματα της αστυνομίας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Παρά τις επανειλημμένες επαφές της Υ.Α. με τις αστυνομικές αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατό για τον Οργανισμό να εντοπίσει τις δυο ομάδες Σύρων. Μέχρι σήμερα,  οι εν λόγω ομάδες δεν έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου Ορεστιάδας, για τους σκοπούς της καταγραφής και ταυτοποίησης,  όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για νεο-εισερχόμενους αλλοδαπούς.

Η Υ.Α. υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3907/2011, οι νεο-εισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να παραπέμπονται στις διαδικασίες  Πρώτης Υποδοχής, για την ορθή καταγραφή και ταυτοποίησή τους, την εξακρίβωση της κατάστασής τους και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, προτού αποφασιστεί η περαιτέρω διοικητική τους μεταχείριση.

Ειδικά όσον αφορά στα άτομα που εγκαταλείπουν τη Συρία, η Υ.Α. έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στα Κράτη να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων στην ασφάλεια, και να αποφεύγουν την επιστροφή τους σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, οι οποίες φέρουν σήμερα το κύριο βάρος της φιλοξενίας πάνω από 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Η Υ.Α. ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αναφορικά με την τύχη των 150 Σύρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν στην περιοχή του βόρειου Έβρου στις 12 Νοεμβρίου 2013. Ζητά επίσης την άμεση παραπομπή τους στις κρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. 

Πηγή: http://www.unhcr.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.