Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα σχεδιάζει επιχείρηση σκούπα εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο

Σχέδιο συγκέντρωσης και κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων όσων θεωρούνται ύποπτοι ως φορείς μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός HIV, έχει χαρακτηριστεί ως «άκρως ανησυχητικό» από τη Διεθνή Αμνηστία.


Θα αποτελέσουν στόχο όσοι θεωρηθούν ευάλωτοι σε τέτοιες ασθένειες, με βάση τη χώρα καταγωγής τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, την απασχόλησή τους ως εργαζομένων του σεξ, τη χρήση ναρκωτικών.


«Αυτά τα άκρως ανησυχητικά μέτρα έχουν ως στόχο ειδικά τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, με βάση κριτήρια που εισάγουν διακρίσεις», δήλωσε η Jezerca Tigani της Διεθνούς Αμνηστίας.


«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν αμέσως τα μέτρα αυτά, τα οποία μόνο θα επιτείνουν το στιγματισμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα.»


Πρόσφατα, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, όπου παράτυποι μετανάστες που θα έχουν συλληφθεί σε επιχειρήσεις-σκούπα στην Αθήνα θα κρατούνται μέχρι την απέλασή τους. 


«Η κράτηση για μεταναστευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, και η σύλληψη παράτυπων μεταναστών χωρίς την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας», δήλωσε η Jezerca Tigani.


«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι όσοι χρειάζονται διεθνή προστασία βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την κράτηση. Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.»


Δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις στα ελληνικά σύνορα για την αναγνώριση των ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία, όπως θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά που ζητούν άσυλο.


Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συλλάβουν όσους δεν φέρουν μεταναστευτικά έγγραφα, όμως η Διεθνής Αμνηστία έχει πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για όσους επιχειρούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.


Πολλοί αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα φοβούνται να αφήσουν τα σπίτια τους από φόβο της σύλληψης ή της βίας.


Ένας αιτών άσυλο δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Έρχομαι κάθε Σάββατο (για να υποβάλω αίτηση ασύλου), αλλά δεν γίνεται τίποτα. Την περασμένη εβδομάδα δεν δέχτηκαν αιτήσεις. Δεν έχω χαρτιά. (Αστυνομικοί) με βλέπουν στο δρόμο με σκούρο χρώμα και με ρωτούν αν έχω χαρτιά. Δεν έχω τίποτα και τότε με συλλαμβάνουν. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Όσοι δεν έχουν χαρτιά κρατούνται. Παραμένω στο σπίτι και κοιμάμαι…»


Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που έχει διαγνωστεί ότι πάσχουν από μολυσματική ασθένεια θα μεταφέρονται σε ειδικές νοσοκομειακές μονάδες για περίθαλψη υπό αστυνομική φρούρηση.


Άλλο μέτρο επιβάλλει στους μετανάστες να έχουν πιστοποιητικό υγείας, προκειμένου να τους επιτραπεί να εργαστούν.


Πολλοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ζουν σε άθλιες συνθήκες λόγω του μη αποτελεσματικού συστήματος  χορήγησης ασύλου της χώρας, ενώ οι συνθήκες κράτησης σε πολλά κέντρα μεταναστών ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.


http://www.amnesty.org.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.