Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Άρθρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την πρόσβαση στο άσυλο

Δεκάδες στην ουρά για μια αίτηση ασύλου

23 Μάρτιος 2012


ΑΘΗΝΑ,  23 Μαρτίου – Κάθε εβδομάδα, περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ αυτών κάποιες γυναίκες και παιδιά, περιμένουν ολονυχτίς έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, με την ελπίδα να καταφέρουν να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο.
Δεκάδες άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, με την ελπίδα να τους δοθεί το πρωί ημερομηνία για συνέντευξη και ροζ κάρτα.

Η στιγμή που περιμένουν φτάνει στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης επιτρέπει σε μόλις 20 άτομα να εισέλθουν στο κτίριο και να καταθέσουν την αίτησή τους για άσυλο. Κάποιες φορές δίνονται «μάχες» για να προωθηθεί κάποιος μπροστά, αλλά η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Στους 20 τυχερούς που επιλέγονται δίνεται ημερομηνία για συνέντευξη, καθώς και η επονομαζόμενη «ροζ κάρτα» που έχουν οι αιτούντες άσυλο και τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα, δικαίωμα στην εργασία, καθώς και σε στοιχειώδη βοήθεια, για όσο διάστημα η αίτησή τους εξετάζεται.

Οι άτυχοι διασκορπίζονται παρόλο που πολλοί επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα. Κάποιοι προσπαθούν εδώ και μήνες, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος απέλασης είναι άμεσος εάν συλληφθούν χωρίς τη ροζ κάρτα. Πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποίησε πως περίπου 1.000 αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα θα μεταφερθούν από την Αθήνα σε κέντρο κράτησης στην Κοζάνη.

Αυτό το τελετουργικό στην Πέτρου Ράλλη λαμβάνει χώρα κάθε εβδομάδα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και πιστεύουν πως όλοι τους θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου.

Ανησυχούν, επίσης, για τις συνθήκες  με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο, όπως είναι η αναμονή στην ουρά για ώρες, ακόμα και μέρες,  χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα ή σε άλλες βασικές παροχές. Πολλοί αποκοιμιούνται ανάμεσα σε σωρούς απορριμμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισκέφθηκε πρόσφατα την Πέτρου Ράλλη και είδε ανθρώπους από διάφορες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως το Μπουρουντί, το Καμερούν, την Αιθιοπία, την Γκάνα, τη Ρουάντα και τη Σενεγάλη, καθώς και Ιρακινούς και Σύριους, να περιμένουν στην ουρά, ελπίζοντας πως αυτή η εβδομάδα θα είναι η τυχερή τους.

Από τη Ρώμη, ο Λόρενς Γιόλες, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, εξέφρασε ανησυχία για αυτή την κατάσταση. Παρακίνησε, μάλιστα, τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν «αυτό το χρόνιο ζήτημα και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου».


Βίντεο-Ελλάδα: Περιμένοντας στην ουρά



Κάθε Παρασκευή, αιτούντες άσυλο συγκεντρώνονται έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη με την ελπίδα να πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτί που θα επιβεβαιώνει ότι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Μόνο οι πιο δυνατοί καταφέρνουν να βρεθούν στην πρώτη σειρά και μόλις 20 παίρνουν το "πολυπόθητο" χαρτί.


Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει την Ελλάδα ώστε να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου της. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου μέσω της ορθής καταγραφής των αιτημάτων, καθώς η αποτελεσματική εξέταση αυτών, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των βελτιώσεων που απαιτούνται. Παρόλο που τέτοιου είδους βελτιώσεις προβλέπονται στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας Υπηρεσία Ασύλου, μόλις αυτή μπει σε λειτουργία, είναι σήμερα επιτακτική η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών για όσους περιμένουν κάθε εβδομάδα έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Η Νγκε από το Καμερούν, η οποία έφτασε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, είπε στην Ύπατη Αρμοστεία ότι αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που προσπαθεί να πάρει ημερομηνία για συνέντευξη. «Σας ικετεύω!», φωνάζει στους αστυνομικούς αλλά η κραυγή της δεν εισακούεται ούτε αυτή τη φορά και φεύγει με δάκρυα στα μάτια.

Μία άλλη γυναίκα, η Σάρα από την Αιθιοπία, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 18 μήνες. Ζητάει τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας ενώ παραπονιέται ότι ούτε στην πατρίδα της μπορεί να επιστρέψει ούτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να πάει. Τρεις έφηβοι από τη Συρία, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς την οικογένειά τους, καταφέρνουν να πάρουν την πολύτιμη ροζ κάρτα, έπειτα από μία εβδομάδα προσπαθειών.

Από την Καίτη Κεχαγιόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.