Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΠ: ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΠ: ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2023

Ως η τέταρτη κατά σειρά απειλή για την ασφάλεια της χώρας χαρακτηρίζεται η «παράνομη» μετανάστευση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στην έκθεση πεπραγμένων της 2022 – 2023 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Υπηρεσία[1].

Στην πρώτη στην ιστορία της έκθεση πεπραγμένων που συνέταξε, παρότι όπως η ίδια αναφέρει «για μια σειρά λόγων που παραπέμπουν στην ταραγμένη ιστορία μας με εμφυλίους και δικτατορικά ή και αυταρχικά, καθεστώταη Ε.Υ.Π. πρέπει ακόμη να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση, τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία, του κράτους και του λαού, στο σύνολό του», η Υπηρεσία δείχνει και πάλι να εμμένει στη λογική της κατασκευής εσωτερικών εχθρών που απειλούν την  ασφάλεια της χώρας.

Έτσι, κατά σειρά, μετά τις εξωτερικές απειλές, τις κατασκοπευτικές δράσεις, την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, η «παράνομη» μετανάστευση είναι αυτή που απειλεί την ασφάλεια της χώρας, σε σειρά μάλιστα προηγούμενη από το οργανωμένο έγκλημα και την κυβερνοασφάλεια.

Κατά την υπηρεσία, η απειλή αυτή έγκειται στην «εργαλειοποίηση του δράματος χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη τύχη, από αδίστακτους διακινητές και παράνομα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, που δρουν με την ανοχή, την ενθάρρυνση ή και τη συνεργασία τρίτων, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών, παραγόντων»οδηγώντας έτσι «σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, με ευρύτερη κοινωνική αλλά και βαθιά ανθρώπινη διάσταση».

Είναι πράγματι ανησυχητικό για μια Υπηρεσία που έχει σκοπό της «την πρόληψη, αποτροπή, ανάσχεση και εξουδετέρωση της κατασκοπευτικής και της στρατοκρατικής απειλής, µε στόχο τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων» να εντάσσει ως μία από τις κύριες απειλές για την ασφάλεια της χώρας την «παράνομη» μετανάστευση. Πολύ περισσότερο τούτο όταν αυτή η παράτυπη – «παράνομη» κατά την Υπηρεσία- μετανάστευση οδηγεί σε απόδοση καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε ποσοστό 66,5%, σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, σε α’ βαθμό μάλιστα[2] και έχει ευρύτερη κοινωνική και βαθιά ανθρώπινη διάσταση.

Η Υπηρεσία μάλιστα επαίρεται ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξετάζει η έκθεση αυτή, … συνέβαλε καθοριστικά …. στην καταγραφή και αποτύπωση του αμφιλεγόμενου, έως και ποινικά κολάσιμου, ρόλου συγκεκριμένων μελών ΜΚΟ

Παρότι δε η Υπηρεσία αναφέρει ότι την απασχόλησαν κατά προτεραιότητα «προσπάθειες διείσδυσης σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς τρομοκρατικών στοιχείων, οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησής τους και η χρήση τους για αποσταθεροποιητικές ενέργειες», τα δύο από τα τρία παραδείγματα  που επικαλείται ότι παρείχε τις υπηρεσίες της αφορούν υποθέσεις ποινικοποίησης δράσεων μελών ΜΚΟ.

Ως μέλη της Κοινωνίας των πολιτών που παλεύουμε, αγωνιζόμαστε και υποστηρίζουμε το δικαίωμα στο άσυλο όλων των κατατρεγμένων που επιχειρούν ειρηνικά να αναζητήσουν προστασία στη χώρα μας και συνακόλουθα σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί η, για άλλη μία φορά, στοχοποίηση των οργανώσεων που ασχολούνται με την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών από τις κρατικές υπηρεσίες και δη από την ΕΥΠ. Η δε εξίσωση των ΜΚΟ που ασχολούνται με την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών με εξωτερικές απειλές, κατασκοπευτικές δράσεις, τρομοκρατικές οργανώσεις ή οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει.

Η έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠ αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια δαιμονοποίησης και απαξίωσης[3] του έργου αυτών που επιχειρούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ανθρώπου στη χώρα μας[4]. Η αντιμετώπιση της  μετανάστευσης ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας δίνει άλλοθι στην περαιτέρω στοχοποίηση και ποινικοποίηση της δράσης ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, στοχοποιεί τους μετανάστες  και τους πρόσφυγες, καλλιεργώντας επικίνδυνα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ενώ υπονομεύει το δικαίωμα της πρόσβασης στο άσυλο, πλήττοντας τα θεμέλια του μεταπολεμικού κράτους δικαίου, που είναι η σημαντικότερη  κατάκτηση στην ιστορία του πολιτισμού.

 

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ (αλφαβητικά)

ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων https://arsis.gr/       

 Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού https://ddp.gr

      Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών http://migrant.diktio.org

 Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι https://greekhelsinki.wordpress.com


   Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr


   Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών https://www.migrant.gr/


   Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr


Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία https://www.kosmosxorispolemous.gr


   Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα https://pdn-dikaiomata.gr/blog/


   «Το Μωβ» Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων http://tomov.gr


Equal Rights Beyond Borders athens@equal-rights.org

Fenix Humanitarian Legal Aid https://www.fenixaid.org


HIAS https://www.hias.org/where/greece


Legal Centre Lesvos https://legalcentrelesvos.org


Mobile Info Team https://www.mobileinfoteam.org/


Refugee Legal Support (RLS) https://www.refugeelegalsupport.org


*****

 

·        👉 Η ανακοίνωση είναι ανοικτή για συνυπογραφή στο kampaniagiatoasylo@gmail.com   

******

[2]Με ένα άλλο ποσοστό 26,1% να μην λαμβάνει καθεστώς για διαδικαστικούς λόγους και μόνο ένα ποσοστό 7,4% να απορρίπτεται η αίτησή τους για ουσιαστικούς λόγους. Βλ. Στατιστικά Διεθνούς Προστασίας Παράρτημα Α Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Δεκάμηνο Ιαν – Οκτ 2023 σε https://migration.gov.gr/statistika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.