Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ


Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2013


Τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε η λειτουργία της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Καμπάνιας για το Άσυλο και των οργανώσεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν. Πλέον η πρόσβαση στη διεθνή προστασία δεν είναι αρμοδιότητα της αστυνομικής αρχής αλλά μιας πολιτικής υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί σαφώς μια θετική εξέλιξη, καθώς οι διαπιστώσεις για τη διαχείριση του ασύλου από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν και είναι απογοητευτικές. Σημειώνουμε ότι στη Νέα Υπηρεσία Ασύλου τα ποσοστά αναγνώρισης παρουσιάζονται αυξημένα.
Παρ’ όλα αυτά και η Νέα Υπηρεσία Ασύλου παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που λειτουργούν στην Αθήνα, τον Έβρο και τη Λέσβο όχι μόνον δεν επαρκούν αλλά ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται μέσα στα Κέντρα Κράτησης, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο από την επαρχία υποχρεώνεται να προσέλθει στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Αθήνα κι έτσι αφενός να κινδυνεύει στη διαδρομή να συλληφθεί και αφετέρου να σχηματίζονται μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τη Νέα Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από το προηγούμενο σύστημα που εφάρμοζε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη). Όπως διαπιστώσαμε κατά τις αυτοψίες της Καμπάνιας για το Άσυλο, στις 5 και 27 Νοεμβρίου 2013, είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να καταγραφούν, καταφθάνοντας από τις βραδινές ώρες και με αρκετές ευάλωτες περιπτώσεις ανάμεσα τους, όπως ανήλικοι, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων κλπ. Η έλλειψη ικανοποιητικού μηχανισμού για τον εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων, η έλλειψη επαρκούς διερμηνείας σε όλες τις γλώσσες, καθώς και η έλλειψη προστασίας από τη σύλληψη για όλους εκείνους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα αλλά δεν τα καταφέρνουν αποτελούν σημαντικά προσκόμματα για την υποβολή του αιτήματος.
Όσο για τους κρατούμενους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου βρίσκονται σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματός τους καθώς η όλη πρακτική των αστυνομικών αρχών λειτουργεί αποθαρρυντικά έως αποτρεπτικά τόσο για την υποβολή του αιτήματος ασύλου όσο και για την ολοκλήρωση της εξέτασής του.
Εξίσου αποτρεπτικά όμως λειτουργεί και η ίδια η πρακτική της κράτησης των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Π.Δ. 113/13, ο αλλοδαπός που αιτείται διεθνή προστασία καταρχήν δεν πρέπει να κρατείται. Η κράτηση των αιτούντων άσυλο αποτελεί εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όταν άλλα εναλλακτικά μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Εντούτοις είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων που υποβάλουν αίτημα για άσυλο συνεχίζει να κρατείται συστηματικά και αναιτιολόγητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι η απόφαση κράτησης -με μόνη εξαίρεση όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας/δημόσιας τάξης- εκδίδεται από την αστυνομία κατόπιν εισήγησης της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου. Στην ουσία δηλαδή έχουμε συνέχιση της πρακτικής της αστυνομίας για γενικευμένη και παρατεταμένη κράτηση των αιτούντων με τη «σύμπραξη» αυτή τη φορά της Υπηρεσίας Ασύλου.


             ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-          Απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου όσων επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.
-          Άμεση λειτουργία Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου ανά την επικράτεια
-          Κατάργηση της πρακτικής της συστηματικής κράτησης των αιτούντων άσυλο

        ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

Σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, επειδή η ζωή, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια ή τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας διώξεων ή ένοπλων συγκρούσεων.


ΑΙΤΗΜΑ
ΑΡΣΙΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (GCR)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (GFR)
ΚEΝΤΡΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
PRAKSIS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.