ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί οπισθοδρόμηση για τους πρόσφυγες

                                                             7 Νοεμβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρνήθηκε σήμερα να θεωρήσει ότι η ποινικοποίηση της συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί «δίωξη» για τους σκοπούς της νομοθεσίας περί ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας ότι έχει αποκηρύξει τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών.
Στην υπόθεση X, Y and Z v Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εξέτασε τρεις υποθέσεις που προέρχονταν από αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Ολλανδία από υπηκόους της Σενεγάλης, της Σιέρρα Λεόνε και της Ουγκάντα. Οι τρεις άνδρες ισχυρίστηκαν ότι είχαν βάσιμο και δικαιολογημένο φόβο δίωξης βασιζόμενο στον – αδιαμφισβήτητο – ιδίου φύλου σεξουαλικό προσανατολισμό τους και το γεγονός ότι η σεξουαλική σχέση μεταξύ αντρών είναι ποινικοποιημένη στις χώρες τους.
«Το Δικαστήριο δεν προσέγγισε ουσιαστικά το πραγματικό πρόβλημα στην υπόθεση και έχασε μια σημαντική ευκαιρία για να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ποινικοποίηση της σεξουαλικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τελικά ισοδυναμεί με την ποινικοποίηση ανθρώπων για αυτό που είναι, και, ως εκ τούτου, συνιστά δίωξη καθαυτή, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επιβάλλονται ποινές φυλάκισης», δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών.
Ένα βασικό ερώτημα που αντιμετώπισε το Δικαστήριο ήταν αν «η ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών δραστηριοτήτων και η απειλή φυλάκισης» για το ίδιο θέμα αποτελεί «δίωξη» βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο.
Το Δικαστήριο πράγματι επιβεβαίωσε ότι η δίωξη και η φυλάκιση ενός ατόμου για τέτοια συμπεριφορά θα συνιστούσε δίωξη.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο (αγγλικά):
https://www.amnesty.org/en/news/eu-court-ruling-setback-refugees-2013-11-07