Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Κοινό κάλεσμα για διαμαρτυρία στις 06/04/2012

Κάλεσμα σε ολονύχτια διαμαρτυρία στην Πέτρου Ράλλη
Παρασκευή 6 Απριλίου – Σάββατο 7 Απριλίου

6 Απριλίου 2012

Για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα οι συλλογικότητες και οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν καλούμε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Απριλίου έως τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Απριλίου 2012 σε ολονύχτια παράσταση και συμπαράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη.

Οι αστυνομικές αρχές στην Αττική - κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών - αρνούνται να καταγράψουν τα αιτήματα ασύλου και δέχονται να παραλάβουν μόνο εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αιτήσεων ασύλου, και μόνο κάθε Σάββατο ξημερώματα, ακολουθώντας αυθαίρετες διαδικασίες και υπό άθλιες συνθήκες αναμονής. Ως αποτέλεσμα, άτομα που δικαιούνται διεθνή προστασία τη στερούνται, ενώ αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο σύλληψης σε τυχαίο έλεγχο στοιχείων ή σε επιχειρήσεις «σκούπα», παρατεταμένη κράτηση σε συνθήκες που πολλές φορές συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, και απέλαση σε χώρα όπου διατρέχουν κίνδυνο.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε άκρως ανησυχητικά σχέδια κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, περιλαμβανομένων όσων θεωρούνται ύποπτοι ως φορείς μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός HIV. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν όσοι θεωρηθούν ευάλωτοι σε τέτοιες ασθένειες, με βάση τη χώρα προέλευσης, τις κακές συνθήκες διαβίωσης, τη χρήση ναρκωτικών. Τέτοιου είδους κριτήρια εισάγουν διακρίσεις και στιγματίζουν περαιτέρω τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την παράνομη πρακτική των αστυνομικών αρχών να αποτρέπουν και να αποκλείουν από την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου τα άτομα που επιθυμούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα, συμπεριλαμβανομένων των μελών ευάλωτων ομάδων όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι ασθενείς και οι γυναίκες, και εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τον τρόπο μεταχείρισής τους, τις άθλιες συνθήκες αναμονής και τον κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και απέλασής τους σε χώρα όπου κινδυνεύουν.

ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ σε όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, επειδή η ζωή, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια τους βρίσκονταν σε κίνδυνο εξαιτίας της κρατικής καταστολής, του πολέμου ή της φτώχειας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-         Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει επιβληθεί από τις αρχές καθημερινά αλλά και κάθε Σάββατο ξημερώματα στην Πέτρου Ράλλη.
-         Απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου για όλους τους αιτούντες άσυλο, χωρίς διαμεσολαβήσεις.
-         Να διασφαλιστεί ότι η κράτηση συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις ως έσχατο μέτρο και αφού έχουν εξεταστεί άλλες λιγότερο περιοριστικές εναλλακτικές λύσεις, για λόγους που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.
-         Άσυλο και κοινωνική προστασία σε άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

ΑITHMA
ANTIΓΟΝΗ
ΑΡΣΙΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ ΛΑΘΡΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΣΑΜΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ
PRAXIS
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΟΥΔΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.