Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΩΝ & ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 



Αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών στα νησιά το τελευταίο εξάμηνο

                                                                                      Χίος,

Τους τελευταίους έξι μήνες σημειώθηκαν περισσότερες επιθέσεις και διακρίσεις με ξενοφοβικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά στις τοπικές κοινωνίες ενάντια στην παρουσία προσφύγων και τη δημιουργία νέων hotspots στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Αυτές οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από την ακραία και βίαιη γλώσσα που χρησιμοποίησαν μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αστυνομικοί έως τις αυτοαποκαλούμενες «ομάδες περιφρούρησης» που ελέγχουν σπίτια για την παρουσία προσφύγων στη Λέσβο.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

24/10/2018 ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Προσβολή για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

                                                           

                                                                                                              Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2018
Με αφορμή την εντεινόμενη όξυνση των προβλημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τόσο σε σχέση με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, όσο και με την ανησυχητική αύξηση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που παρατηρούνται εξαιτίας της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο επισημαίνει για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της:

Η  αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες, καθιστώντας τους θύματα και δέσμιους της πολιτικής αποτροπής που εφαρμόζουν τα  κράτη μέλη της ΕΕ και της συνακόλουθης τάσης εξοστρακισμού του Προσφυγικού Ζητήματος στις παρυφές ή/και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν μπορεί παρά να έχει ως γνώμονα:
·       Την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και ιδίως της υπαγωγής των προσφύγων σε συνθήκες ατέρμονης κράτησης και εγκλωβισμού, η οποία και έχει αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά τα τελευταία χρόνια.
·       Την επαναφορά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών, έναντι της τρέχουσας πολιτικής αποτροπής και υποβάθμισης της αξίας του ανθρώπου.
·       Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη των προσφύγων ανά την επικράτεια, κατά τρόπο που να προάγει τη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινότητες, αντί να τη δυσχεραίνει, όπως η τρέχουσα πολιτική απομόνωσης και γκετοποίησης σε απόμακρους καταυλισμούς της ενδοχώρας.

24/10/2018 THE IMPLEMENTATION OF THE EU-TURKEY STATEMENT IS AN INSULT FOR THE HUMAN LIFE AND DIGNITY


                                                     STATEMENT 

The implementation  of the EU-Turkey Statement is an insult for the human life and dignity

                                                                               Athens 24 October 2018

With regard to the intensification of the problems in the islands of Eastern Aegean, both concerning the inhumane living conditions for refugees and the alarming increase of incidents of racism and intolerance, that are taking place because of the implementation of the EU-Turkey Statement, we repeat our standing position:

 The dealing with these problems which refugees face, making them victims and hostages of the preventive policy that EU member states implement and of the continuing tendency of banishment of the Refugee Issue in the fringes of or even outside European borders, cannot have any other approach than:

·         The abandonment of the EU-Turkey Statement and more importantly the abandonment of the submission of refugees in conditions of endless detention and lock-in, that have caused all the problems we witness the last few years.

·         The reinstatement of human life and dignity in the center of the relative political planning, in comparison to the current preventive policy and degradation of human value.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

                                        
                                                                                           
                      https:///www.ccme.be 


Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη
Churches’ Commission for Migrants in Europe

Δελτίο Τύπου

                                                                                  Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2018


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ 

Να δοθεί τέλος στη λειτουργία των «hotspot» και να δημιουργηθούν τρόποι ασφαλούς διέλευσης (για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας)

Η συνάντηση 150 περίπου εμπειρογνωμόνων για το άσυλο από Εκκλησίες της Ευρώπης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατέληξε σε δριμεία κριτική των εφαρμοζόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου καθώς και των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών.  Η 15η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Άσυλο έλαβε μέρος στη Χίο και την Αθήνα από 15 έως 20 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του CCME (Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη) και της Διακονικής Υπηρεσίας της Γερμανίας.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν στη Χίο, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου εφαρμόζεται τόσο η πολιτική των hotspots όσο και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Tουρκίας.

Αυτές οι πολιτικές αποσκοπούν στο να κρατήσουν τους αιτούντες άσυλο στα νησιά και όχι στην ενδοχώρα, μέσα από την εφαρμογή των διαδικασιών του “παραδεκτού”, αναφορικά με τα αιτήματα ασύλου, προσπάθεια που επιδιώκει την επιστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων αφίξεων πίσω στην Τουρκία. Οι σύνεδροι ήρθαν αντιμέτωποι και με την πραγματικότητα των συνεχιζόμενων ναυαγίων και πνιγμών στο Αιγαίο και γενικότερα στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ανθρώπων που διέφυγαν από τις χώρες καταγωγής τους στην προσπάθεια να αναζητήσουν ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για το λόγο αυτό (οι σύνεδροι) αναδιατύπωσαν* την έκκληση για αναζήτηση ασφαλών διόδων στην Ευρώπη προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι στα εξωτερικά σύνορα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΗΣ 15ης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ


  
                              

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΗΣ 15ης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
                         
                                                                       Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2018
Εμείς, 150 περίπου σύνεδροι από 16 χώρες της Ευρώπης, συναντηθήκαμε στη Χίο και την Αθήνα από 15 έως 20 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της 15ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Άσυλο. Η Διάσκεψη οργανώθηκε από το CCME και τη Διακονική Υπηρεσία της Γερμανίας με το σύνθημα «πάνω απ’ όλα η αλληλεγγύη».

Με βάση τις διαπιστώσεις και τις συζητήσεις προτρέπουμε:
- Να δοθεί ένα τέλος στο πείραμα των hotspots και αναφορικά με τον τρόπο που υλοποιείται στην παρούσα χρονική συγκυρία (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και ως μελλοντική ευρωπαϊκή προοπτική στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. 

- Να μεταφερθούν άμεσα οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα και να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες υποδοχής στα νησιά με κοινή ευθύνη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

- Να δοθεί ένα τέλος στην εξωτερικοποίηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και να ευοδωθεί η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου με βάση υψηλά πρότυπα για την υποδοχή και την πρόσβαση στις διαδικασίες (ασύλου) καθώς και πραγματική κατανομή ευθυνών μεταξύ των εταίρων.

- Να θεσπισθούν τρόποι ασφαλούς διέλευσης στην Ευρώπη για προστασία και άλλους λόγους, π.χ. για οικογενειακή επανένωση και οικονομική μετανάστευση.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 15η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 15-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018