Campaign for the access to asylum in Greece

Campaign for the access to asylum in Greece

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ


Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2013


Τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε η λειτουργία της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Καμπάνιας για το Άσυλο και των οργανώσεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν. Πλέον η πρόσβαση στη διεθνή προστασία δεν είναι αρμοδιότητα της αστυνομικής αρχής αλλά μιας πολιτικής υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί σαφώς μια θετική εξέλιξη, καθώς οι διαπιστώσεις για τη διαχείριση του ασύλου από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν και είναι απογοητευτικές. Σημειώνουμε ότι στη Νέα Υπηρεσία Ασύλου τα ποσοστά αναγνώρισης παρουσιάζονται αυξημένα.
Παρ’ όλα αυτά και η Νέα Υπηρεσία Ασύλου παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που λειτουργούν στην Αθήνα, τον Έβρο και τη Λέσβο όχι μόνον δεν επαρκούν αλλά ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται μέσα στα Κέντρα Κράτησης, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο από την επαρχία υποχρεώνεται να προσέλθει στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Αθήνα κι έτσι αφενός να κινδυνεύει στη διαδρομή να συλληφθεί και αφετέρου να σχηματίζονται μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τη Νέα Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από το προηγούμενο σύστημα που εφάρμοζε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη). Όπως διαπιστώσαμε κατά τις αυτοψίες της Καμπάνιας για το Άσυλο, στις 5 και 27 Νοεμβρίου 2013, είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να καταγραφούν, καταφθάνοντας από τις βραδινές ώρες και με αρκετές ευάλωτες περιπτώσεις ανάμεσα τους, όπως ανήλικοι, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων κλπ. Η έλλειψη ικανοποιητικού μηχανισμού για τον εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων, η έλλειψη επαρκούς διερμηνείας σε όλες τις γλώσσες, καθώς και η έλλειψη προστασίας από τη σύλληψη για όλους εκείνους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα αλλά δεν τα καταφέρνουν αποτελούν σημαντικά προσκόμματα για την υποβολή του αιτήματος.
Όσο για τους κρατούμενους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου βρίσκονται σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματός τους καθώς η όλη πρακτική των αστυνομικών αρχών λειτουργεί αποθαρρυντικά έως αποτρεπτικά τόσο για την υποβολή του αιτήματος ασύλου όσο και για την ολοκλήρωση της εξέτασής του.
Εξίσου αποτρεπτικά όμως λειτουργεί και η ίδια η πρακτική της κράτησης των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Π.Δ. 113/13, ο αλλοδαπός που αιτείται διεθνή προστασία καταρχήν δεν πρέπει να κρατείται. Η κράτηση των αιτούντων άσυλο αποτελεί εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όταν άλλα εναλλακτικά μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Εντούτοις είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων που υποβάλουν αίτημα για άσυλο συνεχίζει να κρατείται συστηματικά και αναιτιολόγητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι η απόφαση κράτησης -με μόνη εξαίρεση όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας/δημόσιας τάξης- εκδίδεται από την αστυνομία κατόπιν εισήγησης της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου. Στην ουσία δηλαδή έχουμε συνέχιση της πρακτικής της αστυνομίας για γενικευμένη και παρατεταμένη κράτηση των αιτούντων με τη «σύμπραξη» αυτή τη φορά της Υπηρεσίας Ασύλου.


             ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-          Απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου όσων επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.
-          Άμεση λειτουργία Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου ανά την επικράτεια
-          Κατάργηση της πρακτικής της συστηματικής κράτησης των αιτούντων άσυλο

        ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

Σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, επειδή η ζωή, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια ή τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας διώξεων ή ένοπλων συγκρούσεων.


ΑΙΤΗΜΑ
ΑΡΣΙΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (GCR)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (GFR)
ΚEΝΤΡΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
PRAKSIS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ





Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά διευκρινίσεις για την τύχη Σύρων προσφύγων στον Έβρο



 

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά διευκρινίσεις για την τύχη Σύρων προσφύγων στον Έβρο

                                  

Το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου, η Υ.Α. δέχτηκε πληροφορίες ότι περίπου 150 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά,  κρατούνταν από αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα  το πρωί της ίδιας μέρας. Οι πληροφορίες, οι οποίες προήλθαν από μέλη της ομάδας των νέο-εισερχομένων καθώς και φερόμενους ως συγγενείς τους, ανέφεραν ειδικότερα την ύπαρξη 70-80 ατόμων στον περίβολο εκκλησίας του χωριού Πραγγί, κοντά στην Ορεστιάδα, καθώς και άλλων 80-90 ατόμων σε παρακείμενη δασική περιοχή.

Μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν τα ανωτέρω, κλιμάκιο της Υ.Α. μετέβη στο Πραγγί, τις πρώτες βραδινές ώρες της ίδιας μέρας.  Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν πως είδαν μια ομάδα περίπου 80 αλλοδαπών, που βρισκόταν νωρίτερα στην εκκλησία, να μεταφέρεται με οχήματα της αστυνομίας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Παρά τις επανειλημμένες επαφές της Υ.Α. με τις αστυνομικές αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατό για τον Οργανισμό να εντοπίσει τις δυο ομάδες Σύρων. Μέχρι σήμερα,  οι εν λόγω ομάδες δεν έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου Ορεστιάδας, για τους σκοπούς της καταγραφής και ταυτοποίησης,  όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για νεο-εισερχόμενους αλλοδαπούς.

Η Υ.Α. υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3907/2011, οι νεο-εισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να παραπέμπονται στις διαδικασίες  Πρώτης Υποδοχής, για την ορθή καταγραφή και ταυτοποίησή τους, την εξακρίβωση της κατάστασής τους και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, προτού αποφασιστεί η περαιτέρω διοικητική τους μεταχείριση.

Ειδικά όσον αφορά στα άτομα που εγκαταλείπουν τη Συρία, η Υ.Α. έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στα Κράτη να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων στην ασφάλεια, και να αποφεύγουν την επιστροφή τους σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, οι οποίες φέρουν σήμερα το κύριο βάρος της φιλοξενίας πάνω από 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Η Υ.Α. ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αναφορικά με την τύχη των 150 Σύρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν στην περιοχή του βόρειου Έβρου στις 12 Νοεμβρίου 2013. Ζητά επίσης την άμεση παραπομπή τους στις κρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. 

Πηγή: http://www.unhcr.gr


Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί οπισθοδρόμηση για τους πρόσφυγες


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί οπισθοδρόμηση για τους πρόσφυγες

                                                             7 Νοεμβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρνήθηκε σήμερα να θεωρήσει ότι η ποινικοποίηση της συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί «δίωξη» για τους σκοπούς της νομοθεσίας περί ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας ότι έχει αποκηρύξει τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών.
Στην υπόθεση X, Y and Z v Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εξέτασε τρεις υποθέσεις που προέρχονταν από αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Ολλανδία από υπηκόους της Σενεγάλης, της Σιέρρα Λεόνε και της Ουγκάντα. Οι τρεις άνδρες ισχυρίστηκαν ότι είχαν βάσιμο και δικαιολογημένο φόβο δίωξης βασιζόμενο στον – αδιαμφισβήτητο – ιδίου φύλου σεξουαλικό προσανατολισμό τους και το γεγονός ότι η σεξουαλική σχέση μεταξύ αντρών είναι ποινικοποιημένη στις χώρες τους.
«Το Δικαστήριο δεν προσέγγισε ουσιαστικά το πραγματικό πρόβλημα στην υπόθεση και έχασε μια σημαντική ευκαιρία για να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ποινικοποίηση της σεξουαλικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τελικά ισοδυναμεί με την ποινικοποίηση ανθρώπων για αυτό που είναι, και, ως εκ τούτου, συνιστά δίωξη καθαυτή, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επιβάλλονται ποινές φυλάκισης», δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών.
Ένα βασικό ερώτημα που αντιμετώπισε το Δικαστήριο ήταν αν «η ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών δραστηριοτήτων και η απειλή φυλάκισης» για το ίδιο θέμα αποτελεί «δίωξη» βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο.
Το Δικαστήριο πράγματι επιβεβαίωσε ότι η δίωξη και η φυλάκιση ενός ατόμου για τέτοια συμπεριφορά θα συνιστούσε δίωξη.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο (αγγλικά):
https://www.amnesty.org/en/news/eu-court-ruling-setback-refugees-2013-11-07 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ανάξια της Ευρώπης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                             
Ανάξια της Ευρώπης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση

(Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2013) Έπειτα από τα συμπεράσματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Διεθνής Αμνηστία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη ότι οι ηγέτες έχουν αποτύχει να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία των ζωών των μεταναστών και των προσφύγων κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων.
«Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση δείχνουν με επώδυνο τρόπο ότι η έκφραση θλίψης και αλληλεγγύης δεν ήταν τίποτα άλλο από κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.»
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν αναφέρεται ούτε ένα μέτρο που θα εμποδίσει την απώλεια περισσότερων ζωών στη Μεσόγειο. Η δυνατότητα αναζήτησης και διάσωσης δεν αναφέρεται καν. Δεν αναφέρεται ούτε η ανάγκη διάνοιξης νέων διαδρομών για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Αντί αυτών, τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζουν ξανά στη βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων. Αυτό απλώς θα οδηγήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Επιπλέον, στα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στην ανάγκη να θέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη ως προτεραιότητα τις ζωές και τα δικαιώματα των ανθρώπων, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για το μεταναστευτικό έλεγχο με χώρες από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτές τις χώρες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι οι ουσιαστικές ενέργειες θα ακολουθήσουν αργότερα. Αλλά η ώρα για δράση είναι τώρα. Μέχρι τότε, εάν οι ηγέτες δεν πάρουν την ευθύνη να αλλάξουν ριζικά τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ακόμα περισσότεροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.»
Διαβάστε επίσης την επιστολή μας προς τον Πρόεδρο Βαν Ρομπάι: http://bit.ly/18OuV7v  

Πηγή:http://www.amnesty.org.gr 

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

                                                                                 20 Ιουνίου 2013

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα θα θέλαμε να καλωσορίσουμε κάποιες εξελίξεις και να εκφράσουμε κάποιες ανησυχίες μας σχετικά με ορισμένα θέματα της προστασίας των προσφύγων στην Ελλάδα.

Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας της Νέας Υπηρεσία Ασύλου, εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημά μας. Η νέα αυτή υπηρεσία είναι πολιτική και γεννά ελπίδες για μία μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο μας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό το ότι οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις παραμένουν στην δικαιοδοσία της Αστυνομίας καθώς και το γεγονός ότι επί του παρόντος λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Γραφείο της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα και ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα καταστεί εφικτή η λειτουργία των υπόλοιπων γραφείων στα σύνορα και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα κενά αυτά γεννούν εύλογες ανησυχίες ως προς την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και τους χώρους κράτησης.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα λάβει αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όλη την επικράτεια και να εξασφαλιστεί εν γένει η προστασία όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.


ΑΙΤΗΜΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΣΠΜ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ