Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

in.gr : Σωρεία παραβάσεων στην χορήγηση ασύλου διαπιστώνουν οργανώσεις / Καταγγελίες προς την ΕΕ

Στην αναφορά καταγράφονται συγκεκριμένες παραβιάσεις του διεθνούς, του κοινοτικού και εγχώριου Δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας  

19 Οκτ. 2012

Αθήνα

Σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στέρηση, από πλευράς της ελληνικής διοίκησης, της πρόσβασης στη διαδικασία εξέτασης αιτήματος πολιτικού ασύλου, προχώρησαν ελληνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στον χώρο των προσφύγων και των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σε συλλογική αναφορά με τη μορφή καταγγελίας προχώρησαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, η Ιατρική Παρέμβαση, το Ελληνικό Φόρουμ Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Αίτημα, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου - «Λάθρα», η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες - Σάμος, ο Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Άρσις και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Στην αναφορά καταγράφονται - με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, νομικά κείμενα και ντοκουμέντα από πλευράς της ελληνικής διοίκησης - συγκεκριμένες παραβιάσεις του διεθνούς, του κοινοτικού και εγχώριου Δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας.

Η αναφορά-καταγγελία έχει αποσταλεί, επίσης, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ, η ομάδα των νομικών από τις παραπάνω ενώσεις προτίθεται να την υποβάλλει, επίσης, σε διεθνείς ΜΚΟ, στον Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν

Όπως σημείωσε η νομικός κ. Ε. Σπαθανά, ο λόγος για τον οποίον η αναφορά γράφτηκε τη συγκεκριμένη στιγμή είναι, ότι πλέον «η έκπτωση στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο». Όπως σημείωσε, τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της χώρας το 2009 (οπότε η Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου χώρα όπου «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή» των αιτούντων άσυλο), ακολούθησαν δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Τελικά, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί σε άνευ προηγουμένου βαθμού», σημείωσε η κ. Σπαθανά.

Από την πλευρά της, η κ. Ε. Παππά, από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, επισήμανε ότι στη χώρα «δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για τις παραβιάσεις που είναι σωρευτικές» και πρόσθεσε ότι «η καταγγελία θα αποσταλεί στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες όμως θα λάβουν γνώση και από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Όσον αφορά την άρνηση προσφοράς στοιχειώδους προστασίας, η κ. Παππά επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες - γυναίκες, παιδιά, ασυνόδευτα ανήλικα, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι - και απομένουν αβοήθητοι έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Βία κατά των αιτούντων άσυλο

Στην αναφορά - καταγγελία που έχει αρχίσει να αποστέλλεται, καταγράφεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βία για να απωθήσουν τους αιτούντες άσυλο από την πρόσβαση στην Πέτρου Ράλλη, στην Αθήνα.

Μόνο 20 άτομα καταφέρνουν να μπουν εβδομαδιαίως στο κτίριο, και αυτό ύστερα από «άδεια» που παίρνουν με το αζημίωτο από τις συμμορίες οι οποίες δρουν έξω από αυτό, στην ουρά που αρχίζει να δημιουργείται κάθε Παρασκευή βράδυ έως το Σάββατο τα ξημερώματα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αυθαίρετη αποπομπή ανήλικων Αφγανών, με εντολή του υπεύθυνου αξιωματικού βάρδιας, με το επιχείρημα ότι κατά την εκτίμησή του ήταν ενήλικοι και Πακιστανοί.

Σε άλλη περίπτωση, καταγράφεται η καταγγελία ενός παιδιού, το οποίο είχε πάει να φέρει νερό και τροφή όσο οι υπόλοιποι περίμεναν στην ουρά. Ένας φρουρός το σταμάτησε και του είπε να τα πετάξει ή να τα επιστρέψει πίσω, χωρίς να τον αφήσει να πλησιάσει τους άλλους ανήλικους.

Σε ό,τι αφορά το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έρχεται στα τέλη του 2012 να συμπληρώσει το νόμο για το Πολιτικό Άσυλο και τη νέα Υπηρεσία Ασύλου, που είχε θεσπισθεί τον Ιανουάριο του 2011 (Ν.3907/2011), αυστηρή κριτική έγινε στο γεγονός ότι ο χρόνος κράτησης των αιτούντων πολιτικό άσυλο αυξάνεται από τρεις σε 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, οι αιτούντες άσυλο όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία, αλλά - όπως σημειώθηκε - τελικά συλλαμβάνονται ως παράνομοι και απελαύνονται χωρίς να τους δοθεί δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία, ούτε καν μέσα στη φυλακή.

Όπως σημείωσαν ο κ. Β. Κερασιώτης, από το ΕΣΠ, και ο κ. Σπ. Ριζάκος, από το Αίτημα, με το Π.Δ. 114/2010 είχε γίνει σαφές ότι ενώ για τους προς απέλαση αλλοδαπούς ο χρόνος κράτησης μπορεί να φθάσει τους 18 μήνες, για τους αιτούντες άσυλο ο χρόνος κράτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις μήνες. Στο συγκεκριμένο Π.Δ. γίνεται σαφές, ότι οι ίδιες οι αρχές πρέπει να μεριμνούν ώστε να υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία πολιτικού ασύλου.

Με το νέο προεδρικό διάταγμα, ο χρόνος κράτησης των αιτούντων άσυλο αυξάνεται στους 12 μήνες και αυτό, κατά τη στιγμή που για αρκετούς αιτούντες άσυλο, μοναδικός τρόπος πρόσβασης στη διαδικασία είναι η αυτόβουλη κράτηση. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως είπαν οι δύο δικηγόροι, εκατοντάδες ανήλικοι φοβούνται να πάνε να υποβάλλουν αίτημα, μήπως συλληφθούν και απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ως αποκορύφωμα της «απαράδεκτης πρακτικής-άρνησης των αρχών να παραλαμβάνουν αιτήματα ασύλου» οι οργανώσεις σημείωσαν την εκ νέου καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας Ασύλου από τον Ιανουάριο 2012 στον Μάρτιο 2013 πλέον.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.